MIÉRT ÉPPEN ST. DONAT? – a Római örökség
A Csopak környéki szőlők védőszentje Római St. Donat, akihez a nyári viharkárok kivédéséért fohászkodtak évszázadokon keresztül a helyi szőlőművelők. A feljegyzések szerint Donat magasrangú légiós katonaként szolgált a Duna mentén a II. században és egy nyári csata során fohászával csodát tett: az ellenség tőrbe csalta a rómaiakat, a végzetes helyzetben imáját követően egy nagy jégverés félbeszakította a harcot és a légió végül megmenekült. A csata helyszínétől délebbre a római virágkorát élő Balaton környékén a domboldalak ekkor települtek be először kereskedelmi céllal ültetett szőlőkkel. A szőlő azóta is meghatározó tájelem és talán St. Donat kultuszának köszönhetően a nyári viharkárok is ritkák.
TERMŐHELY – Bazalton, Márgán és Vörös homokkövön
Területeink Csopakon, Tihanyban és a káli Fekete-hegyen találhatók. Mindhárom balatoni termőhely sajátos mikroklímával és geológiával rendelkezik.
Az eltérő fekvés és a Balatontól mért távolság mellett markánsan különbözőek a dűlőkben található talajok is, melyek nagyban befolyásolják a borok karakterét.
Dűlőink változatossága egyben a magyarázat is arra, miért szeretjük annyira ezt a vidéket. A különböző szerkezetű talajok és a merőben eltérő mikroklímájú parcellák a borokban állnak össze kerek egésszé.
12 dűlőben gazdálkodunk és összesen 15 hektárról készítünk borokat csopaki, tihanyi és káli-medencei területeinkről.

ÖKOLÓGIAI SZŐLŐMŰVELÉS
Az emberi léptékű 15 hektáros birtokméret lehetőséget ad arra, hogy a szőlőművelést teljes egészében magunk végezzük, és komoly hangsúlyt fektessünk a hozamkorlátozásra is. Csopak mellett Tihanyban, valamint a Káli-medencében, a Fekete-hegy legjobb fekvéseiben művelünk szőlőt, és kizárólag a borvidék hagyományainak megfelelő fajtákkal dolgozunk.
A területek változatos fekvése és talaja segíti a minőségi törekvéseinket, ahogy az is, hogy kizárólag saját szőlőt dolgozunk fel, és a borkészítés minden mozzanata a csopaki birtokon történik. Minden dűlőnkben a Bio Garancia által ellenőrzött ökológiai gazdálkodást folytatunk.
KÍMÉLETES BORKÉSZÍTÉS
A borkészítés során a minimális beavatkozás hívei vagyunk. A szüreti időpontok megválasztásakor arra törekszünk, hogy a megfelelő savtartalom mellett legfeljebb 20-as cukorfokkal kerüljön a szőlő a pincébe.
Egy szüreti napon legfeljebb egy hektárnyi szőlőt dolgozunk fel. A pincébe kerülő szőlőt bogyózzuk, a bogyókat finoman megroppantjuk, majd pár órát, esetleg egy éjszakát héjon áztatjuk. Az áztatást követően a szőlőt kíméletesen préseljük, a présből a törköly által természetesen megszűrt must pedig egy rövid ülepítést követően kerül hűtőtartályokba, majd onnan erjesztőtartályokba, hordókba, vagy kerámiákba.
Minden szüreti nap termését külön, jellemzően spontán erjesztjük és a tavaszi fejtésekig külön is érleljük. A borok érleléséhez az időt, a gravitációt és a nyílt fejtések oxigénjét hívjuk segítésgül. Ha úgy értékeljük, hogy egy bor megérett a palackozásra, akkor derítés és szűrés nélkül töltjük.
