MIÉRT ÉPPEN SZENT DONÁT?
Szent Donát és a csopaki szőlők kapcsolata olyan közép-európai örökség, mely végigkíséri dűlőink múltját a rómaiaktól, a középkoron át egészen a Monarchiáig.
TERMŐHELY
DŰLŐK
12 dűlőben gazdálkodunk és összesen 15 hektárról készítünk borokat csopaki, tihanyi és káli-medencei területeinkről.
![szent_donat_csopak_terkep](https://stdonat.hu/wp-content/uploads/2021/03/szent_donat_csopak_terkep-768x776.png)
![szent_donat_tihany_terkep](https://stdonat.hu/wp-content/uploads/2021/03/szent_donat_tihany_terkep-768x776.png)
![szent_donat_kali_medence_terkep](https://stdonat.hu/wp-content/uploads/2021/03/szent_donat_kali_medence_terkep-768x776.png)
ÖKOLÓGIAI SZŐLŐMŰVELÉS
A területek változatos fekvése és talaja segíti a minőségi törekvéseinket, ahogy az is, hogy kizárólag saját szőlőt dolgozunk fel, és a borkészítés minden mozzanata a csopaki birtokon történik. Területeink nagy részén a Hungária Öko Garancia által 763866-os lajstromszámon regisztrált, ellenőrzött ökológiai gazdálkodást folytatunk.
![](https://www.szentdonat.hu/wp-content/uploads/2023/01/Szent-Donat_Marga_2048px_facebook-size_023.jpg)
KÍMÉLETES BORKÉSZÍTÉS
A borkészítés során a minimális beavatkozás hívei vagyunk. A szüreti időpontok megválasztásakor arra törekszünk, hogy a megfelelő savtartalom mellett legfeljebb 20-as cukorfokkal kerüljön a szőlő a pincébe.
Egy szüreti napon legfeljebb egy hektárnyi szőlőt dolgozunk fel. A pincébe kerülő szőlőt bogyózzuk, a bogyókat finoman megroppantjuk, majd pár órát, esetleg egy éjszakát héjon áztatjuk. Az áztatást követően a szőlőt kíméletesen préseljük, a présből a törköly által természetesen megszűrt must pedig ülepítés nélkül kerül hűtőtartályokba, majd onnan erjesztőtartályokba, hordókba, vagy kerámiákba.
Minden szüreti nap termését külön, jellemzően spontán erjesztjük és a tavaszi fejtésekig külön is érleljük. A bor kezelésénél kizárólag természetes derítőszereket használunk, a dűlős csopakikat és a vörösöket szűretlenül palackozzuk.
![](https://www.szentdonat.hu/wp-content/uploads/2020/12/DSC_2278-scaled.jpg)