Az utolsó ládák a október második hetében jöttek be, ezzel mi befejeztük a 2020-as szüretet. A fajták érése nem csúszott össze idén, sikerült időben leszedni, amit terveztünk. Ez az évjárat szűkebb lett mennyiség tekintetében, cserébe koncentrált alapanyagot kaptunk.

A mennyiség miatt nem bánkódunk, a Covid miatt a vendéglátós piac szinte teljesen kiesett nálunk, még a 2019-es borokból is van a pincében. 

Három fajtával foglalkozunk, a furmint idén kevesebb lett, mert tavasszal a kötődéskor kedvezőtlen volt az időjárás, így idén abból pezsgőt készítünk.

Nem volt az idei kiemelkedően meleg év, kevésbé vörösboros évjárat, persze a kékfrankos most is megbízhatóan teljesített. Az olaszrizling viszont megmutatta, hogy nem véletlenül egyeduralkodó Csopakon, hiszen minden évben hozza az elvártat. Idén inkább a Hegyborra koncentráltunk, szeretnénk abból kiemelkedőt készíteni, ezért még a dűlőválogatásokról is lemondunk, egyedül a Slikkert tervezzük.

A Csopak koncentrált, egyensúlyos bor lesz, remélem az eddigi legjobb Hegybor, amit készítettünk.

 

Idei újdonság a kisüveges nyerspezsgő. Két embernek sokszor elég egy fél palack, a vendéglátásban is jól lehet használni, emiatt döntöttünk a fél palack mellett.

Magunknak már évek óta készítünk nyerspezsgőt, nem igényel külön érlelést, ahogy kierjed, szinte egyből fogyasztható. 5 bar névre kereszteltük, úgy erjesztettük, hogy ennyi legyen a nyomás. Úgy látom, hogy ez egy jó egyensúlyi pont, kisebb a nyomás, kevesebb a seprő, marad a sok gyümölcs és nem habzik fel annyira.

 

Kísérletként egy rozé párja is készül, illetve rozéból készül idén egy kicsit héjon áztatott ‘heavy’ -változat, félúton a rozé és siller között. Azt szerettem volna, hogy annyi csersav és tannin kerüljön a borba, hogy ne kelljen szűrni. Igazi gyümölcsbomba, mint egy málnaszörp, kora tavasszal szeretnénk palackba tölteni.